Menu

Coronavirus

´t Huys Dever en het coronavirus

Op 3 juni 2020 ging ´t Huys Dever weer open voor bezoek. Het is wel noodzakelijk te reserveren.
Dit kan door [ dit formulier ] in te vullen met datum, aanvang 14.00, 15.00 of 16.00 uur en aantal bezoekers. Maximaal 12 bezoekers tegelijk in ’t Huys.

Vriend van 't Huys Dever

Word ook Vriend van Dever

Dever-Bulletin

 

Dever is een woontoren, gebouwd omstreeks 1370 als een versterkt woonhuis of liever nog: een Ridderhofstad, waar de eerste bewoner, ridder Reinier d’Ever veilig kon wonen. Reinier is niet de eerste d’Ever in Lisse, zijn vader en grootvader woonden er waarschijnlijk al, maar we weten niet precies hoe en waar. Dat Reinier er in 1370 woonde is zeker, want in dat jaar is schriftelijk vastgelegd dat hij ‘sine woninghe tot Lisse’ ter bescherming overdroeg aan Heer Jan van Bloys en op vrijersvoeten ging.

Klik hiernaast om het Dever bulletin te lezen. Dit is ook als gedrukt exemplaar voor € 3,50 te koop bij 't Huys Dever.


Vrienden

De vrienden maakten het mogelijk

Dankzij de jaarlijkse bijdragen van de Vrienden van Dever kon de stichting direct na de restauratie beginnen met de aankleding van ’t Huys, met de pilaren aan het begin van het Deverlaantje bijvoorbeeld, een windvaan en handgesmede haardstellen voor de schouwen. Waardevolle zaken waar het restauratiebudget niet in voorzag. Wat latergracht kon ook archeologisch onderzoek worden gefinancierd ten tijde van het uitgraven van de grachten rond Dever.

Direct na de voltooiing van de restauratie van de woontoren in 1978 is de Stichting Vrienden van ’t Huys Dever begonnen met het herstel van het beeld op dat oudste tekeningetje van de Ridderhofstad. Dankzij de donateurs en de nodige sponsors werden de fundamenten van het oude voorhuis opgemetseld (1989) en het voorterrein gereconstrueerd (1999). In 2000 werd de Devergracht opnieuw uitgegraven. De schat aan archeologische vondsten die hierbij werd ontsloten, is nog altijd te zien in de vitrines op zolder. In 2003 volgden de ophaalbrug over de slotgracht en in 2008 de loopbrug van het voorterrein naar de ingang van de woontoren.

Stichting Dever
Hoewel in 1890, 1906 en 1913 werd gesproken over herstel, leidde de ansicht ruïne Dever tot 1963 een halfvergeten en kommervol bestaan. In dat jaar werd op initiatief van de Lissese historicus A.M. Hulkenberg (1915– 2003) de Stichting Dever opgericht, de huidige Stichting Vrienden van ‘t Huys Dever. De stichting zet zich in voor restauratie van 't Huys Dever.

Word vriend van Dever
De ervaringen uit het verleden hebben aangetoond dat Dever heel veel vrienden nodig heeft om te blijven zoals het is. Het jaarlijks onderhoud kost handenvol geld. De Vriendenstichting barst ook van de plannen en ideeën om ’t Huys Dever nog mooier en authentieker te maken. Plannen die je alleen met hulp van je vrienden kunt realiseren.

Word donateur van de Stichting Vrienden van ’t Huys Dever voor een jaarlijkse bijdrage van € 15,00 of meer. Als Vriend van Dever wordt u elk jaar uitgenodigd voor de jaarlijkse Vriendenmiddag. De donateurs ontvangen bovendien elk jaar het Dever Bulletin, met een jaarverslag en een scala van artikelen betreffende Dever en de wijde omgeving.

Stichting Vrienden van ’t Huys Dever
Heereweg 349a – 2161 CA Lisse.
0252 411430
www.huysdever.nl
IBAN NL42 RABO 0117 2723 96
U kunt zich als Vriend van Dever per e-mail aanmelden:
Of vul onderstaand formulier in:

Vul hieronder uw jaarbedrag in
(minimaal € 15,00)

Coronavirus

´t Huys Dever en het coronavirus

Op 3 juni 2020 ging ´t Huys Dever weer open voor bezoek. Het is wel noodzakelijk te reserveren.
Dit kan door [ dit formulier ] in te vullen met datum, aanvang 14.00, 15.00 of 16.00 uur en aantal bezoekers. Maximaal 12 bezoekers tegelijk in ’t Huys.


In het voorjaar 2020 is de nieuwe website van 't Huys Dever ontwikkeld.

Agenda

Dagelijks open van woensdag tot en met zondag van 14.00-17.00 uur

Datum: 09 okt 2020,

Gesloten i.v.m privé activiteit

Datum: 07 nov 2020,

Natuurwerkdag

Details volgen