Menu

Coronavirus

´t Huys Dever en het coronavirus

Op 3 juni 2020 ging ´t Huys Dever weer open voor bezoek. Het is wel noodzakelijk te reserveren.
Dit kan door [ dit formulier ] in te vullen met datum, aanvang 14.00, 15.00 of 16.00 uur en aantal bezoekers. Maximaal 12 bezoekers tegelijk in ’t Huys.

Historie 't Huys Dever

Sinds 1375 op deze grond

Dever is waarschijnlijk kort na 1375 gebouwd door Reinier Dever of d´Ever, lid van een zeer oud geslacht van Hollandse edelen. Het gebouw is een zogenaamde woontoren of donjon, een versterkt woonhuis, zoals er vele hebben gestaan in de kuststreek; behalve Dever zijn zij alle verdwenen.

De achterzijde is vlak: die was gericht naar het moeras van de Lisser Poel en behoefde niet zo sterk te zijn, omdat van die zijde geen gevaar dreigde.
De andere muren zijn hoefijzervormig gebogen, bijna 2 meter dik en massief gemetseld. De fundamenten liggen op meer dan 3 meter onder het grondoppervlak en rusten op een zandplaat, waardoor de muren na zes eeuwen nog geen spoor van verzakking vertonen. Vóór 1580 werd een klein huis tegen de ronde voorzijde gezet, dat na 1630 werd uitgebouwd tot een statig herenhuis, groter dan Dever zelf.

Door slechte fundering en verwaarlozing stortte een deel daarvan in 1848 in; daarna werden gaandeweg de muren gesloopt door iedereen, die stenen nodig had. In 1862 stortte het dak van de woontoren eveneens in, maar de zware muren weerstonden alle vernielzucht. Toen in 1973 met de restauratie werd begonnen, was alle houtwerk verdwenen, waren raam- en deuropeningen verbrokkeld en groeiden gras en vlierstruiken boven op de muur, waar de eenden nestelden. Ook de voet van de muur, juist boven de waterlijn van de vroegere gracht, was zwaar beschadigd.

Dever is een D-vormig gebouw van vier verdiepingen met muren van twee meter dik in de kelder tot 1.60 meter in de kapelzaal. Het geheel was omringt door een gracht. Toegang tot de toren was via twee bruggen; de eerste naar de voorhof, de tweede vandaar naar de voordeur die op ruim twee meter boven de grond is.

Aan het eind van de zestiende eeuw vinden drie verbouwingen plaats; de voordeur wordt verplaatst van de zuidkant naar de westkant, de gracht tussen de donjon en de voorhof wordt gedempt en het eerste voorhuis wordt aangebouwd. Dit was erg klein en om alle ruimte goed te gebruiken wordt er de trap niet in de aanbouw gemaakt, maar uitgehakt in de muur van de toren.

Tussen 1630 en 1634 wordt het grote voorhuis aangebouwd op de gedempte tussengracht. Het landhuis dat nu ontstaan is wordt bewoond tot ongeveer 1750. Na 1700 niet meer door de eigenaren omdat die uit de streek zijn vertrokken, maar door huurders.

In 1746 werd het bewoond door ambachtsheer Diederik Joan Heerman, heer van Dever, Rumpt en Vroonestein.

Gebrek aan onderhoud leid tot verval. Hierdoor stort in 1848 het eerste voorhuis in. Binnen tien jaar valt het grote voorhuis ten prooi aan de elementen (en de buurtbewoners die weghalen wat zij kunnen gebruiken). De toren staat alleen, maar is beschadigd. Er zit een groot gat in het dak. Dit verdwijnt in 1862. De vloeren volgen, alleen de kelder blijft intact.

Na de tweede wereldoorlog wordt Dever onteigend door de Nederlandse Staat. De landerijen worden verkocht en de ruïne die al een rijksmonument is, gaat in 1949 voor ƒ 1,00 naar de gemeente Lisse.

Het lobbyen van dhr. Hulkenberg leidt in 1973 tot het begin van de restauratie en in 1978 gaat het gebouw open voor het publiek. Achttien jaar later wordt ’t Huys Dever geprivatiseerd.

Tussen 1988 en 2000 werd het voorhof gereconstrueerd en in 2003 werd er een ophaalbrug aan toegevoegd. In 2008 is de loopbrug tussen voorhof en het huis gereconstrueerd.

Huys Dever is nu een gewilde trouwlocatie, er worden concerten en tentoonstellingen georganiseerd.

Dever is tot 1949 nooit verkocht. Reinier Dever was getrouwd met Janne van Leyenburg. Het huis werd opgedragen aan Jan van Bloys. Hiermee was het huis redelijk veilig. Reinier was vaak voor de Graaf van Holland onderweg. In 1417 is heer Reinier overleden, 85 jaar oud. Zijn kleinzoon Gysbrecht van Haeften volgt hem op. In 1445 erfde zijn dochter Clara de ridderhofstad. Zij huwde eerste Jan van Duivenvoorde en later Walraven van Brederode. Clara overleed in 1507 en kwam het kasteel aan haar kleinzoon Jan van Matenesse.

Coronavirus

´t Huys Dever en het coronavirus

Op 3 juni 2020 ging ´t Huys Dever weer open voor bezoek. Het is wel noodzakelijk te reserveren.
Dit kan door [ dit formulier ] in te vullen met datum, aanvang 14.00, 15.00 of 16.00 uur en aantal bezoekers. Maximaal 12 bezoekers tegelijk in ’t Huys.


In het voorjaar 2020 is de nieuwe website van 't Huys Dever ontwikkeld.

Agenda

Dagelijks open van woensdag tot en met zondag van 14.00-17.00 uur

Datum: 09 okt 2020,

Gesloten i.v.m privé activiteit

Datum: 07 nov 2020,

Natuurwerkdag

Details volgen