Menu

Coronavirus

´t Huys Dever en het coronavirus

Op 3 juni 2020 ging ´t Huys Dever weer open voor bezoek. Het is wel noodzakelijk te reserveren.
Dit kan door [ dit formulier ] in te vullen met datum, aanvang 14.00, 15.00 of 16.00 uur en aantal bezoekers. Maximaal 12 bezoekers tegelijk in ’t Huys.

Aanwinsten en giften

Aankopen en giften bij 't Huys Dever

De constructie van de kap is een getrouwe kopie van die uit de 16e eeuw. Allerlei aanwijzingen werden in de verweerde bovenkant van de muur tussen het puin en het gras gevonden: de plaats en de dikte van de kapspanten, de afstanden tussen de rondhouten daksporen en gelukkig ook de hoogte van de nok. Van de vrijwel verdwenen rechte topgevel stonden namelijk nog twee stukjes, waaruit de helling van het dak en dus de hoogte van de nok kon worden uitgezet. Ook het type metselsteen van beide topgevels was daardoor bekend: een kleinere en jongere dan die van de overige muren (16e of 17e eeuw). Dit klopt ook, want deze kapconstructie is zeker niet dezelfde als die uit de tijd van Reinier Dever. Hoe het dak oorspronkelijk is geweest, is onbekend omdat de muur later ongeveer een halve meter is verlaagd, waardoor alle sporen van de middeleeuwse kap zijn verdwenen. Deze verlaging van de muur is nog zichtbaar aan de afgehakte zijkanten van de schoorsteenvoet.

Huys-Dever-Lisse-bol-kroonluchterBolkroonluchter
De Stichting Vrienden van Dever heeft recent deze bolkroonluchter aangeschaft. Het is een 19e eeuwse kopie van een 17e eeuws exemplaar. De bolkroonluchter hangt in de Kapelzaal.Tournooiridders
De tentoonstelling "Toernooiridders" in het Legermuseum is begin januari 2013 na bijna drie jaar ten einde gekomen.Voor de tentoonstelling waren in 't Huys Dever filmopnames gemaakt. Ook was archeologisch materiaal van Huys Dever geleend. Een deel van het decoratie materiaal heeft een tweede leven gekregen in 't Huys Dever. Zo ziet de kelder er nu echt uit als een voorraadkelder.
Huys-Dever-Lisse-tournooiridders-hammen   Huys-Dever-Lisse-tournooiridders-groente-fruit   Huys-Dever-Lisse-tournooiridders-tentoonstelling

Kaart van het Hoogheemraadschap Rijnland
Kaart-Hoogheemraadschap-RijnlandIn oktober 2015 heeft de Stichting Vrienden van Dever bij een veilighuis in Hilversum een gebruikte (en dus beschadigde) wandkaart van het kaartboek, 1746, van het Hoogheemraadschap Rijnland verworven.
Na een grondige restauratie, schoonmaak van het papier en herstel van beschadigde delen werd besloten de kaart in een kunststofkap tentoon te stellen in de Kapelzaal.
 

Beeldscherm-en-kastBeeldscherm en bergruimte op zolder
Op 29 juni 2018 vierde het Lissese architectenbureau Veldhoven en partners zijn 40-jarig jubileum. Het bureau vroeg relaties in plaats van cadeaus een donatie ten behoeve van een project van ’t Huys Dever. De audio-visuele opstelling op zolder was aan vernieuwing toe en daar is het geld voor gebruikt. Tegelijk is er, aansluitend aan de toiletpartij op zolder een bergruimte gemaakt. Hier worden o.m. de verkleed kleren voor verjaarspartijtjes bewaard.

Coronavirus

´t Huys Dever en het coronavirus

Op 3 juni 2020 ging ´t Huys Dever weer open voor bezoek. Het is wel noodzakelijk te reserveren.
Dit kan door [ dit formulier ] in te vullen met datum, aanvang 14.00, 15.00 of 16.00 uur en aantal bezoekers. Maximaal 12 bezoekers tegelijk in ’t Huys.


In het voorjaar 2020 is de nieuwe website van 't Huys Dever ontwikkeld.

Agenda

Dagelijks open van woensdag tot en met zondag van 14.00-17.00 uur

Datum: 09 okt 2020,

Gesloten i.v.m privé activiteit

Datum: 07 nov 2020,

Natuurwerkdag

Details volgen